Obecny czas to Czw 23:21, 21 Lis 2024 | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zobacz posty bez odpowiedzi
Forum UKS Sokół Koniecpol Armwrestling Team Strona GłównaForum UKS Sokół Koniecpol Armwrestling Team Strona Główna
Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

Składniki mineralne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UKS Sokół Koniecpol Armwrestling Team Strona Główna » Dieta
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
1402
Administrator



Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Koniecpol

PostWysłany: Sob 9:36, 30 Wrz 2006    Temat postu: Składniki mineralne

Składniki mineralne

Opracował lek. med. Wojciech Widuchowski

Składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych. Pełnią one m.in. funkcje regulatorowe jak i budulcowe. Wzmożony wysiłek fizyczny powoduje zwiększone zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy, dlatego ważne jest właściwe uzupełnianie niedoborów tych składników jakie mogą się pojawić w trakcie intensywnego treningu.

Sole mineralne dzieli się na:
1) makrominerały- niezbędne w ilościach większych niż 100 mg/d 2) mikrominerały (pierwiastki śladowe) - zapotrzebowanie mniejsze niż 100 mg/d.

Za niezbędne dla życia uznane są: arsen, - chrom, - cynk, - fluor, - jod, - kobalt, - krzem, - magnez, - miedź, - molibden, - nikiel, - selen, - wanad, - żelazo.

Makrominerały:

1. Wapń (Ca).
Żywieniowy środek wspomagający.
Źródło - produkty mleczne, warzywa strączkowe, jarzyny liściaste.
Zapotrzebowanie dla sportowców - 800 -1200 mg/d.
Funkcje - składnik kości i zębów (99%), regulacja czynności nerwów i mięśni (kurczliwość), aktywacja enzymów rozkładających glikogen - wytwarzanie energii - sprawność.
Zalecenia - dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość wapnia; suplementacja jest zalecana szczególnie kiedy spożywane pokarmy nie pokrywają dziennego zapotrzebowania dotyczy to sportowców niespożywających produktów mlecznych, zawodników dyscyplin wymagających kontroli masy ciała, młodszych kobiet z zatrzymaniem miesiączki.
Wapń nie jest środkiem ergogenicznym, ale może zapobiegać przedwczesnej osteoporozie u młodszych i starszych zawodniczek. Jego podawanie pozwala na wyrównanie niedoborów i wpływa na zwiększenie wytrzymałości, a także skraca czas odnowy po wysiłkowej.
Dawkowanie: 200 mg 3x dziennie w czasie posiłku, większe wchłanianie podczas snu.

2. Fosfor (P).
Żywieniowy środek ergogeniczny.
Źródło - mięso, ryby, owoce morza, mleko, warzywa strączkowe, orzechy, zboże.
Zapotrzebowanie - 800-1200 mg/d.
Funkcje - obok Ca główny składnik kości i zębów; sole fosforanowe jako część ATP odgrywają podstawową role w wytwarzaniu energii, są niezbędne dla działania witamin i wykorzystaniu glukozy w wysiłkach tlenowych, zwiększają VO2max, poprawiają sprawność.
Zalecenia - suplementy soli fosforanowych są przez wielu uznawane za ergogeniczne środki żywieniowe. Ich stosowanie jest bezpieczne i skuteczne.
Dawkowanie- 1 g fosforanu sodowego 4x dziennie na 3-4 dni przed zawodami.

3. Sód (Na).
Źródło - sól kuchenna, sól dodana do pokarmów.
Zapotrzebowanie - minimum 500-700 mg/d.
Funkcje - regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej i wodnoelektrolitowej, regulacja funkcji układu nerwowego i mięśniowego; główny kation płynu pozakomórkowego.
Zalecenia - nie jest wskazana dodatkowa suplementacja tego pierwiastka.

4. Potas (K).
Źródło - jarzyny, owoce, orzechy.
Zapotrzebowanie - 2000 mg/d.
Funkcje - regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej i wodnoelektrolitowej, regulacja funkcji układu nerwowego i mięśniowego (w tym mięśnia sercowego); główny kation płynu śródkomórkowego.
Zalecenia - dodatkowa suplementacja tylko w wyjątkowych sytuacjach, np. wysiłki długotrwałe.

5. Chlorki (Cl).
Źródło - sól kuchenna.
Funkcje - przemiany wodnoelektrolitowe, powstawanie kwasu solnego w soku żołądkowym.

6. Magnez (Mg).
Żywieniowy ergogeniczny środek sportowy.
Źródło - orzechy, liściaste, zielone jarzyny, produkty zbożowe, owoce.
Zapotrzebowanie - 280-400 mg/d, w sporcie ~500, a czasami 1000 mg/d.
Funkcje - składnik kości, znajduje się w tkance nerwowej, mięśniach, wątrobie i śledzionie;
kofaktor enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, zwiększa siłę i moc mięśni.
Zalecenia - dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość magnezu; suplementacja zalecana u sportowców kontrolujących masę ciała.

Mikrominerały.

1. Żelazo (Fe).
Żywieniowy środek ergogeniczny.
Źródło - drób, mięso, ryby, szpinak, ziemniaki, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, owoce - zwłaszcza suszone.
Zapotrzebowanie - 10 mg/d, w sporcie czasami do 20-40 mg/d.
Funkcje -składnik hemoglobiny w krwinkach czerwonych, mioglobiny w mięśniach, enzymów hemowych, cytochromów, teoretycznie podnosi sprawność tlenowego systemu energetycznego.
Zalecenia - dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość żelaza. Suplementacja jest szczególnie skuteczna w przypadku niedoboru.

2. Chrom (Cr).
Żywieniowy środek wspomagający.
Źródło - pełne ziarna zbóż, ser, orzechy, szparagi, drożdże, grzyby.
Zapotrzebowanie - 50-200 mg/d.
Funkcje - składnik „czynnika tolerancji glukozy”, zwiększa wrażliwość na insulinę, nasila transport aminokwasów do komórek mięśniowych, podwyższa aktywność anaboliczna insuliny, zmniejsza katabolizm białek.
Zalecenia - brak jednoznacznego stanowiska na temat skuteczności suplementacji chromem, opinia, że obniża zawartość tłuszczu w organizmie i zwiększa masę mięśniową jest nadal dyskutowana; wydaje się, że potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia ostatecznego stanowiska.

3. Miedź (Cu).
Źródło - mięso, ryby, ziemniaki.
Zapotrzebowanie - 1,5-2,0 mg (u sportowców do 3 mg)
Funkcje - składnik oksydaz, oksydazy cytochromu c, rola w przemianach energetycznych.

4. Cynk (Zn).
Żywieniowy środek ergogeniczny.
Źródło - mięso, owoce morza, drób, jaja.
Zapotrzebowanie - 12-15 mg/d.
Funkcje - kofaktor licznych enzymów (dehydrogenazy mleczanowej, fosfatazy zasadowej, anhydrazy węglanowej), wpływ na syntezę białek mięśniowych.
Zalecenia - dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość cynku; suplementacja zalecana u sportowców unikających mięsa, kontrolujących masę ciała.

5. Wanad (V).
Żywieniowy środek wspomagający.
Źródło - owoce morza, oleje roślinne, mięso.
Zapotrzebowanie - nie jest znane.
Funkcje - udział w mineralizacji kości i zębów.
Zalecenia - brak jednoznacznego stanowiska na temat skuteczności suplementacji wanadem, teoria, że wykazuje działanie anaboliczne wymaga dalszych badania w celu potwierdzenia. Niejasny jest również wpływ wanadu na tkankę tłuszczową.

6. Selen (Se).
Żywieniowy środek ergogeniczny.
Źródło - mięso, owoce morza, produkty zbożowe.
Zapotrzebowanie - 55-65 mg/d.
Funkcje - składnik peroksydazy glutationowej - enzym antyoksydacyjny, współdziała z wit. E zapobiegając peroksydacji przez wolne rodniki.

Zalecenia - dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość selenu; suplementacja może być zalecana u sportowców kontrolujących masę ciała, uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe.

Mikrominerały: kobalt, jod, mangan, molibden, fluor - nie mają specjalnego znaczenia w sporcie, ewentualne niedobory należy pokrywać stosując preparaty wielowitaminowe lub witaminowo-elektrolitowe.

Ważne jest, aby suplementacja składników mineralnych była bezpieczna i odbywała się pod kontrolą specjalisty.


Post został pochwalony 0 razy
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UKS Sokół Koniecpol Armwrestling Team Strona Główna » Dieta
Wyświetl posty z ostatnich:   
 
 
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:  

Strona 1 z 1


Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Theme created OMI of Kyomii Designs for BRIX-CENTRAL.tk.